Zamawiając tort lub inne ciasto na wesele, organizatorzy wydarzenia, a przede wszystkim Para Młoda we wszystkich szczegółach analizują cechy ich dekoracji i smaku. Zastanawianiu podlega to, jaki weselny tort będzie najlpszy, czy będzie smakował gościom, a także czy będzie zgodny z najnowszymi trendami sztuki cukierniczej. Jeśli również zadajesz sobie te pytania, zacznij od podjęcia decyzji o nadzieniu torta, a pomocnym w tym okaże się niniejszy artykuł.
Doskonałe nadzienie: jakie ono jest?
Wybór nadzienia powinien opierać się na trzech prostych zasadach, a mianowicie powinno ono być:
- niezbyt tłuste
- umiarkowanie słodkie
- neutralne (ekstrawaganckie kombinacje ciast i śmietanki będą odpowiednie raczej na imprezy w gronie przyjaciół).
Przechodząc pod ten link dowiesz się więcej o tym, jak powinno smakować i wyglądać idealne nadzienie w tortach ślubnych.
Biszkopty: jak dobrać idealną podstawę dla doskonałego nadzienia?
Nawet najbardziej wyszukane torty, które dziś można zamówić z okazji ślubu, powinny mieć niezawodną podstawę i z tym zadaniem doskonale sobie radzą różnego rodzaju biszkopty. Ciasto biszkoptowe jest lekkie, lubiane przez większość gości, łatwo się kroi i zachowuje swój kształt. Cukiernicy po dodaniu różnych kremów uzyskują najsmaczniejsze połączenia:
- Tiramisu. Jego skład i sposób przygotowania różnią się od oryginalnej receptury. Najdelikatniejszy serek mascarpone, kremowy mus, warstwa ciasteczek savoiardi i nasączenie alkoholem pozostają obowiązkowymi elementami. Tego typu torty są idealnym dodatkiem do ślubnego wieczoru.
- Biszkopt + suflet. Ciasto jest świeże, niesłodkie, delikatne i oryginalne. Będzie to doskonały wybór na śluby organizowane późną wiosną lub latem.
- Biszkopt + mus. Mus zawiera więcej składników oraz żelatynę (lub agar-agar), dzięki czemu ciastko lepiej utrzymuje swój kształt, ale jednocześnie pozostaje bardziej lekkie. Mus nie musi być owocowy: może być na bazie czekolady lub karmelu.
- Biszkopt + owoce. Świeży i zawsze niepowtarzalny smak takich tortów przypada do gustu wielu Parom Młodym. Tego typu nadzienie zaleca się wybierać, jeśli ślub odbywa się jesienią, zimą lub wczesną wiosną: niższe temperatury pomogą owocom zachować kształt i naturalne piękno.
TOP-5 nadzień do tortów ślubnych w tym roku
Poniżej prezentujemy najlepsze nadzienia do tortów ślubnych, które są najczęściej wybierane przez Pary Młode:
- Bita śmietana z plastrami świeżych lub konserwowanych owoców i jagód.
- Krem. Można go łączyć z każdym rodzajem ciasta: francuskim, kruchym, miodowym.
- Nadzienie czekoladowo-kremowe: jest to zawsze doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim gościom bez wyjątku.
- Tiramisu. To wyrafinowany, delikatny, zwiewny deser, który jest lubiany przez wszystkich.
- Suflet i jogurt. Lekki smak z subtelną kwaskowatością jest idealny na lato i wczesną jesień.