Ślub i wesele to wyjątkowa uroczystość w życiu każdego człowieka. Większość z nas celebruje ją raz w życiu dlatego dokłada wszelkich starań żeby impreza okazała się doskonała w każdym celu. Przygotowania weselne często zaczynają się od sali weselnej – czyli miejsca gdzie całe wesele się odbędzie. Kiedy znajdziemy jedno, lub kilka, które nam się spodobają, warto udać się na miejsce z wizytą, rozejrzeć po sali oraz okolicy, a także umówić się z menadżerem sali na rozmowę dotyczącą przygotowania i organizacji wesela. Warto wcześniej przygotować sobie listę, o co warto spytać restauratorów.
Pojemność sali i ustawienie stołów
Najpierw kwestie organizacyjne. Zorientujmy się ile maksymalnie osób pomieści sala, jak są ustawiane stoły (wzdłuż, oddzielne, okrągłe, czy jeden wspólny), ile miejsca jest przewidziane na tańce. Jeżeli planujemy duże wesele ze sporą liczbą gości warto to na wstępie ustalić, ponieważ może okazać się, że sala nie jest przystosowana na nasze oczekiwania. Ustalmy godziny przyjęcia i dopytajmy czy do końca trwania na sali zostanie pełna obsługa. Do której godziny otwarta jest kuchnia, oraz jak wygląda sytuacja gdyby zabawa się wydłużyła.
Menu oraz dodatki
Oczywiście dla Pary Młodej jedną z ważniejszych spraw musi być cena. Kwestie finansów warto uszczegółowić w każdym aspekcie, żeby przy końcowym rachunku nie zostać niemile zaskoczonym wysoką sumą. Zapytajmy przede wszystkim co obejmuje cena i co jest kosztem dodatkowym – czy płacimy osobno za napoje, czy restauracja oczekuje tzw. „korkowe” (opłata za wniesienie swojego alkoholu), czy odpowiadamy za zniszczenia np. zbitych talerzy. W jakiej cenie jest objęte dziecko, lub fotograf czy orkiestra.
Jedzenie to najważniejsza sprawa… dla gości. Nigdy nie będziemy w stanie wszystkich zadowolić, ale możemy podjąć próby, by ich zastrzeżenia były jedynie złośliwymi uwagami. Zorganizujmy różnorodne dania – nie tylko z jednego gatunku mięsa, ale np. wybierzmy coś z ryb, lub dania wegetariańskie. Warto spytać o wielkość porcji, a także „przydział” porcji do jednej osoby. Tak samo postępujmy w przypadku napojów – należy zapewnić gościom zarówno soki, jak i napoje gazowe oraz wodę. Niektóre restauracje serwują po północy słynne płonące dziki, lub inne wesele przysmaki. Tu również dopytajmy o wpływ na cenę.
Dekoracja sali weselnej
Na koniec dekoracje. Ten temat szczególnie zaprząta głowy Panien Młodych oraz ich Świadkowych, jako, że to kobiety bardziej wyczulone są na zmysł dekorowania. Ustalmy wcześniej w jakich kolorach udekorowana będzie sala i co wchodzi w zakres dekoracji. Jeżeli jest zbyt skromna można zapytać o możliwość dodania własnego wystroju. Tu również należy wcześniej ustalić porę dekoracji sal. Niektóre restauracje organizują wesela z dnia na dzień i może być problem ze znalezieniem dla nas terminu dzień wcześniej na pomoc w przystrojeniu.
Wybór sali weselnej – Umowa
Kiedy już zdecydujemy się na wybór konkretnego miejsca obowiązkowe będzie podpisanie umowy. Nie rezygnujmy z tego, nawet gdyby zaproponował to przedstawiciel sali – bowiem jest to nasz jedyny argument w drodze do ewentualnych roszczeń czy wymogów. Ustalmy wszystko na piśmie, zwłaszcza kwestie płatności, które również mogą być różne. Niektóre restauracje żądają zapłaty z góry, większość jednak jest na tyle ugodowa, że proponuje rozliczenie zaliczkowe, a całość wpłaty można uiścić już po zakończeniu wesela. To najbezpieczniejsza opcja z której warto skorzystać.